Adet Gecikmesi Hakkında Detaylar
Adet Gecikmesi Hakkında Detaylar
- 1 Adet Gecikmesi
- 2 Adet Gecikmesi Neden Olur ?
- 3 Adet Gecikmesinin Belirtileri Nelerdir ?
- 4 Adet Gecikmesi Normal Mi ?
- 5 Adet Gecikmesi Ve Beyaz Akıntı
- 6 Cinsel İlişki Adet Gecikmesi Yapar Mı ?
- 7 Spiral Varken Adet Gecikmesi Olur Mu ?
- 8 Spiral adeti uzatır mı ?
- 9 Spiral takılıyken hamile kalınabilir mi ?
- 10 Evlendikten Sonra Adet Düzeni Bozulur Mu ?
- 11 Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Sürer ?
- 12 1 Ay Adet Gecikmesi Normal Mi ?
- 13 2 Ay Adet Gecikmesi Normal Mi ?
- 14 Bekar Kızlarda Adet Gecikmesi
- 15 Stresten Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur ?
- 16 Adet Gecikmesi Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Gerçekleşir ?
- 17 Adet Olmak İçin Hangi Egzersizleri Yapmalıyız ?
- 18 Adeti Hemen Ne Getirir ?
- 19 Geciken Regl İçin Ne Yapılmalı ?
- 20 Adet Olmak İçin Soğan Kürü Kaç Günde Getirir ? Ne Kadar Süre Uygulanmalı ?
- 21 Hangi Vitamin Esikliği Adet Düzensizliği Yapar ?
- 22 B12 Eksikliği Adet Gecikmesine Neden Olur Mu ?
- 23 Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur ?
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınlar ergenlikten menapoz dönemine kadar 28 günde bir adet kanamasıyla karşı karşıya kalır. Bazı nedenlerden dolayı adet döngüsü düzen kaybına uğrayıp adet gecikmesine neden olabilir. Bu durumlarda adet gecikmesi diyebilmemiz için 7 gün kadar gecikme olmuş olması gerekir. Aynı yıl içerisinde birden fazla olarak adette gecikme meydana gelirse bu ileride ciddi sorunlara neden olabilir ve bunun için önlemlerinizi almanız gerekir.
İlk defa adet dönemine girenler yani ergenliğinin başındaki kadınlarda döngü tam olarak rayına oturana kadar gecikmelerin yaşanması normaldir. Bu nedenle korkmalarına gerek yoktur. Düzene oturduğunu kendilerince kanaat getirdikten sonra adet başlangıç tarihlerini 7 gün veya daha fazla geçerse bu durumda hemen bir doktora muayene olmaları tavsiye edilir.
Adette gecikme sebepleri birçok faktörden olabilir, bunlara çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli haplar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Adet Gecikmesi
Öncelikle adet gecikmesi nedir bunu cevaplandırmak isteriz. Normal şartlarda hiçbir sağlık problemi olmayan kadınlarda 21 gün ile 35 gün aralığında ortalama olarak 28 günde bir adet döngüsü kendisini tamamlar. Buna menstrüasyon dönemi de denmektedir. Ve normal şartlarda bu döngü sabit ilerlerken bu döngünün dışında yaşanan sapmalar ile minumum 7 gün olarak belirtebiliriz gecikmeler yaşanmasına adet gecikmesi denir.
Adet Gecikmesi Neden Olur ?
Adet gecikmesine neden olabilecek birçok unsur bulunmaktadır. En çok bilinenleri sıralamak gerekirse sizlere maddeler halinde adet gecikmesi neden olur detaylıca anlatmaya çalışalım.
- Hamilelik : Adet gecikmesinin en başlıca sebeplerinden bir tanesi hamileliktir. Korunmasız olarak cinsel ilişkiye giren hanımların gebe kalması durumunda mevcut adet döngüsü gecikecektir. Hamile kaldığını anlamayan kadınlar bunu bilmedikleri için adetlerinde düzensizlik veya adet gecikmesi yaşadıklarını sanmaktadırlar.
- Yoğun Egzersiz Yapmak : Günümüzde kadınlar görünümlerinin fit olmasını istedikleri ve aşırı kilo istememelerinden dolayı düzenli egzersiz programları uygulamaktalar. Egzersiz programınızı arttırdıysanız ve günlük almanız gereken kalori miktarını buna bağlı olarak karşılamıyor veya azaltmışsanız adet gecikmesi yaşayabilirsiniz.
- Kronik Hastalıklar : Minumum 1 yıldan fazla süren veya ömür boyu etkisi olabilecek kronik rahatsızlıklarınız adet döngünüzde adet gecikmelerine doğrudan etkili olmaktadır.
- Polikistik Over Tanısı : Yumurtaların üzerinde yer alan kistlerin erkeklik hormonlarını fazla üretmesi ile adet gecikmesi yaşanması kaçınılmazdır. Erkeklik hormonlarının fazlalığı kistleri arttırır kistler ise erkeklik hormonlarını fazla ürettikçe içeride bir savaş yaşanır ve döngü bu şekilde devam eder. Ancak ilaç tedavisiyle düzelebilmektedir.
- Kilo Kaybı veya Aşırı Kilo Alma : Normal kilonuzdan artı veya eksi %10 bir fark oluşmuş ise vücudunuzun bu değişikliğe karşı çalışma prensibide değişir. Bu da yumurtlamayı olumsuz yönde etkiler. Yukarıda yoğun egzersiz yapmak maddesinde belirttiğimiz şekilde almanız gereken kalori miktarı azalmış veya biranda fazlalaşmışsa adet gecikmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Fazla kilo alındığında hormonal değişiklikler vücutta etkisini göstermeye başlar ve adet gecikmesine neden olur.
- Emzirme veya Lohusalık Dönemleri : Emzirme ve lohusalık dönemi boyunca kadınlar adet görmeyebilir veya çeşitli sebeplerle adet gecikmesi yaşanabilir. Emzirme dönemi sonladığında kişinin adet döngüsü normale döner.
- Doğum Kontrol Hapları : Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar adet düzensizliği ile sık sık karşı karşıya kalır. Belirli aralıklarla alınan doğum kontrol haplarının bırakılmasının ardından adet düzensizliğinin toparlanması 6 ay gibi bir süreyi bulabilir.
- Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
- Tiroid Bozuklukları (Guatr): Kişinin Hipertroidi ya da Hipotroidi olması da adet geciktirici etkiye sebebiyet verebilir.
- Erken Menopoz: 45 ile 55 yaşları arasında genellikle kadınlarda menopoz süreci yaşanır. 40 yaş ve daha da erken evrede görülen peri-menopoz dönemi yumurtaların sayısının azalarak adet düzensizliğine sebebiyet verir.
Adet gecikmelerinin en yaygın sebebi hamileliktir. Bir kadının stresten, günlük yaşantılarıyla ilgili oluşan beklenmedik değişiklikler veya mevsimlerin geçişi esnasındaki etkenleri adet gecikmesi sebepleri arasında sayabiliriz. Yaşanan büyük travmalar, ameliyatlar hastada hem psikolojik olarak hem hormonal olarak stres yaratır. O yüzden ameliyattan sonraki ilk evrelerde adet gecikmesi çok sık görülür.
Gebelikten korunmak için doğum kontrol hapı kullanılması, yapılan korunma iğneleri, kolunuza uygulanan hormon çubuklarının içinde yer alan hormonların yan etkileri de sebep olan başlıca etkenlerdir.
Eğer siz de adet gecikmesi problemi yaşıyorsanız, sağlık kontrollerinizi yaptırmak için doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
Adet Gecikmesinin Belirtileri Nelerdir ?
Adet gecikmesinde ne gibi belirtiler olur bunları kısaca sizlere listeleyebiliriz.
- Yoğun karın ve bel ağrısı çekmek
- Hamile kalma potansiyalinizin olması
- Evde yapılan bir gebelik testinin hamile olduğunuz sonucunu göstermesi
- İki düzenli periyodu kaçırmanız ve altındaki etken nedeni bilmemeniz.
- 16 yaşına kadar regliyi görmemeniz
- 14 yaşına kadar göğüslerinizin büyümemesi ya da kasık tüylerinin gelişmemesi gibi etkenler adet gecikmesinin belirtileri olarak sayılabilir.
Adet Gecikmesi Normal Mi ?
- Adet gecikmeleri düzenli olarak yaptığınız egzersizlerin yanında almanız gereken kalori miktarını tam alamamanız veya aşırı kilo almanıza bağlı olarak sebepler tespit edildiğinde normaldir. Ve tedavi edilebilir.
- Veya cinsel ilişki sırasında korunmak amaçlı ertesi gün hapı veya doğum kontrol hapı alıyorsanız gecikmelerin yaşanması normaldir. Sık sık ilişkilerde korunma yöntemi olarak bu yöntemleri kullanarak hap alıyorsanız ilerisi için sıkıntılar doğurabilir.
- Bu tür korunma yöntemlerini kullanmamış ve ilişki sonrası hamile kalmış olabilirsiniz bu durumda gebe kaldığınız için adetinizin gecikmesi normaldir.
Adet Gecikmesi Ve Beyaz Akıntı
Yumurtlama döneminde vücutta oluşan değişiklikler nedeniyle akıntı şekli, rengi ve miktarı değişir. Bundan dolayı adet öncesi beyaz akıntı görülebilir. Yani beyaz akıntılar adetin yaklaştığının haberini verebilir. Öte yandan, akıntılar vajinal enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.
Beyaz Akıntı Adet Belirtisi Mi ?
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Beyaz Akıntı Adetten Kaç Gün Önce Gelir ?
Yumurtlama evresine girildiğinde, yani adet kanamasından sonraki yaklaşık 14. günde, yumurta beyazı gibi renksiz ve koyu kıvamlı, uzayan bir akıntı görülebilir, hatta bu akıntı doğurganlığın bir belirtisi olarak da kabul edilebilir.
Cinsel İlişki Adet Gecikmesi Yapar Mı ?
Cinsel ilişki sırasında doğum kontrol yöntemleri kullanılmazsa ve ilişki yumurtlama dönemine yakın bir zamanda gerçekleşti ise gebeliğe bağlı adet gecikmesi yaşanabilir. Beklenen adet tarihi gecikirse gebelik testi yapılması gerekir.
İlişkiye Girdikten Sonra Regl Değişir Mi ?
İlk cinsel ilişkinin ardından regl döneminin uzaması normaldir. Farklı çeşitlerde kızlık zarları vardır. Bu kızlık zarlarının yapısına göre; âdet dönemi ağrılı, acılı, uzun, yoğun, kısa geçebilmektedir. Bu nedenle genç kızların âdet kanamaları bekaretin bozulmasından sonra değişiklik gösterebilir.
Korunmasız İlişki Adet Düzensizliği Yapar Mı ?
Cinsel yaşamı aktif olan kadınlar korunma yöntemlerini uygulamadan ilişki yaşadıkları takdirde gebe kalma olasılıkları arttığı için adetleri gecikebilir. Bunun dışında üreme dönemi içerisindeyken ilişki yaşanmışsa düzensizliğe neden olabilir.
Spiral Varken Adet Gecikmesi Olur Mu ?
Hormonlu spiral takıldıktan sonra vücut spirale alışana kadar ilk 3 – 6 ayda adet biraz düzensiz olabilir, az da olsa adet kanaması öncekine göre biraz fazla da olabilir, hafif ara kanama meydana gelebilir.
Spiral adeti uzatır mı ?
Bu kanamaların en önemli sebebi rahim kaslarında myom olması ya da adenomyozis denilen rahim kaslarındaki kasılma işlevinin bozulması durumudur. Spiral kullanımı da adet kanamalarının süresini uzatır ve miktarını arttırır.
Spiral takılıyken hamile kalınabilir mi ?
Spiralle gebe kalma riski vardır. Bu risk spiral yerinde ise 1/1000’dir. Ancak spiral yerinden kaymışsa koruyuculuğu azalır ya da kalmaz. Bu nedenle spiral taktırma işleminde sonra 1. ve 3-6. ayda ultrason ile yerinde olup olmadığı kontrol edilir.
Spiral ile hamile kalınırsa ne olur?
Spiral ile gebe kalan kadınların bebeklerinde herhangi bir doğuştan anormallik ve sakatlık saptanmamıştır. Gebeliği spiral ile devam eden hastalarda, erken doğum riskinin dört kat arttığı bildirilmektedir. Kullanımda olan modern spirallerle, gebelik sırasında başka bir komplikasyon gözlenmemiştir.
Spiral kayması nasıl belli olur ?
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Evlendikten Sonra Adet Düzeni Bozulur Mu ?
Evlendikten sonra genellikle ilk 1 yıl boyunca kadınların adet kanamalarında nedeni bilinmeyen bir düzensizlik oluşur ve sonradan düzen tekrar yerine gelir.
Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Sürer ?
Kadının hamile kalması durumunda adet kanaması kesilir. Hamilelik dışında bir gecikme varsa kanamanın 7 gün veya daha fazla sürmesi adet gecikmesi olarak tanımlanmaktadır. 5 günlük bir gecikme söz konusuysa buna adetinizin gecikmede olduğunu diyemeyiz. Diğer bir deyişle 7 gün veya daha fazla olduğu takdirde gecikme yaşadığınıza kanaat getirilebilir. 10 günden fazla gecikme yaşıyorsanız bu bazı sıkıntıların habercisi niteliğinde olabilir ve muayene olmanızda fayda var.
1 Ay Adet Gecikmesi Normal Mi ?
Ergenlik dönemiyle birlikte ilk kez adet olmaya başladıysanız adet döngünüz rayına oturana kadar gecikmeler ve düzensizlikler normaldir. Ancak ergenlik dönemini çoktan atlatmış ve normal kadınlarda olması gereken 28 günde bir olan adet döngüsünde iken 1 ay gecikme yaşıyorsanız muhtemelen ya gebe kalmışsınızdır ya da ciddi problemlere yol açacak bir sürece girmektesinizdir. Bu durumda test yaptırmanızı veya muayene olmanızı tavsiye ederiz.
2 Ay Adet Gecikmesi Normal Mi ?
Önceki sık sorulan soruya verdiğimiz cevap gibi bu süre 10 günü ergenlik döneminin dışındaysanız ve geçiyorsa ciddi sorunların habercisi olabilir o nedenle evde doğal yöntemler kullanmaya çalışmalı ve doktora gitmelisiniz.
Bekar Kızlarda Adet Gecikmesi
Bekar kızda adet gecikmesi ergenlik dönemlerindeler ise 12-18 aya boyunca adet döngüsünün tamamen vücutta denge kurabilmesi için geçen süre boyunca normaldir. 28 günde bir gerçekleşen adet kanaması dönemine geçtikten sonra oluşan gecikmelerde yumurtlama bozukları bekar kızlarda en sık görülen nedenlerden biridir. Tiroid bezinde görülen bozukluklar, prolaktin hormonunun (süt üretiminde rol oynayan hormon) yüksek olması, böbrek hastalıkları, ani ve aşırı kilo kaybı, stres ve kan hastalıkları anormal kanamalara neden olabilir.
Bekar Kızda Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir ?
Bazı genç kızlar adetlerini her ay yaşayamayabilirler. Pek çok bekar kız adet gecikmesi yaşamaktadır. Bu da kızların beden sağlığı için iyi değildir. Evinizde hemen ada çayı, rezene, maydonoz kürü ve soğan suyu hazırlayarak kendinize doğal yöntemler ile etkili adet söktürücüler yapabilirsiniz.
Stresten Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur ?
Adet düzensizliğinin sıklığı toplumlara ve yaşa göre değişebiliyor. Bu nedenle her zaman altta yatan bir sorun olmayabiliyor. Örneğin üreme çağı olarak da adlandırılan ilk kez adet görüşmesi ile menopoz dönemi arasında yaşanan dönemin ilk yıllarında ve son yıllarında adet düzensizliği yaşanma oranının daha fazla olduğu biliniyor.
Strese bağlı olarak stresten adet gecikmesi 10 günü geçiyorsa doktora başvurmanızda fayda var. 7 ile 10 gün yaşanılan stresin durumuna göre ve yaşa göre normal sayılabilecek durumlarda olabilir. Ancak bu süre artış gösteriyor ise mutlaka muayene olmalısınız.
Bunun yanı sıra stres, aşırı egzersiz yapma, rahim içi araçlar, hızlı kilo alıp verme, doğrum kontrol hapı kullanımı gibi nedenlerden dolayı da adet düzensizliği yaşanması söz konusu olabiliyor. Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, enfeksiyonlar, adenomyozis, hormonal bozukluklar, genetik hastalıklar, düşük, rahim içindeki polip ve miyomlar, rahim duvarındaki bazı tip miyomlar, rahim kanseri, tümör, rahim içi ve rahim ağzı kanseri, sistemik hastalıklar, endometriozis, endokrin hastalıklar, polikistik over, dış gebelik, düşük tehdidi, rahim içi endometrium hiperplazisi, beyin tümörleri, yumurtalık kist, kanser gibi durumlarda da görülebiliyor. Bu nedenle bu tür durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.
Yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir.
Adet Gecikmesi Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Gerçekleşir ?
Kadınlarda adet gecikmesinin süresi 7 güne kadar normal karşılanmaktadır. Ancak 7 günden fazla sürüyorsa hemen test yaptırmanızda fayda var. Gebe kaldığınız için adetiniz gecikme yaşıyor olabilir.
Adet Olmak İçin Hangi Egzersizleri Yapmalıyız ?
- Bacakları açarak oturmak yumurtalıkları rahatlatan bir egzersizdir. Yumurtalıkların rahatlaması kolayca adetinizin gelmesine yardımcı olur.
- Kobra yılanı hareketi ile yüzüstü uzanıp vücut gerilerek bırakılır ve kafa yukarı kaldırılır. Bu hareket birkaç kez tekrarlanır.
Adeti Hemen Ne Getirir ?
Adet Söktürücü Doğal Yöntemler Nelerdir ?
Regl olabilmek için evinizde yapabileceğiniz birçok doğal yöntem bulunmakta. En etkili adet söktürücü doğal yöntem olarak maydonoz kürünü öneririz. Maydonoz kürünü tüketerek geciken adetinizin hemen gelmesini sağlayabilirsiniz. Adet söktürücü evde ne yapılabilir diye düşünüyorsanız maydonoz kürünü veya aşağıdaki listeden herhangi bir bitki çayını deneyebilirsiniz.
Geciken Regl İçin Ne Yapılmalı ?
Adetinizin düzenli olarak gelmesi gereken tarihte gelmediğini farkettiğinizde evinizde rahatlıkla adet söktürücü etkisi olan şeyler hazırlayabilirsiniz. Evde hazırlanabilecek adet söktürücüler neler ? Nedir bunlar ;
- Adaçayı
- Civanperçemi Çayı
- Kantaron Çayı
- Kekik Çayı
- Biberiye Çayı
- Zencefil Çayı
- Zerdeçal.
- Rezene Tohumu.
Adet Olmak İçin Soğan Kürü Kaç Günde Getirir ? Ne Kadar Süre Uygulanmalı ?
Adet olamayan kadınlarda kullanılan yöntemlerden biri de maydonoz kürü ve bitki çaylarından sonra evde yapılabilen doğal adet söktürücü olarak tabir edebileceğimiz soğan kürüdür. İlk kullanımda 15 gün boyunca düzenli olarak hergün aynı saatte hazırlayıp içmenizde fayda var. Düzenli olarak içtiğiniz takdirdde 3 veya 4. gün adet sökülmeye başlayacaktır. Düzenin sağlanması ve devamı için 6 ay geçtikten sonra tekrar 15 gün aynı şekilde soğan kürü hazırlayıp içerseniz adet düzensizliğinize çözüm üretmiş olacaksınız ve kendinize en yüksek faydayı sağlayacaksınız.
Hangi Vitamin Esikliği Adet Düzensizliği Yapar ?
Vücudumuzun alması gereken kalorileri yetersiz aldığında verdiği düzensiz adet tepkisi gibi vitamin olarakta D Vitamininin eksikliğinde adet gecikmeleri ve adette düzensizlikler meydana gelebilir.
B12 Eksikliği Adet Gecikmesine Neden Olur Mu ?
B12 eksikliği unutkanlık gibi sağlık problemleri yaşatmanın yanı sıra ilerleyen dönemde idrar kaçırma, cinsel performans düşüklüğü ve adet düzensizliği gibi olumsuz etkileride olmaktadır.
Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur ?
28 günde bir düzenli olarak gerçekleşen adet döngüsü bazı durumlarda düzenden çıkarak gecikmelere sebep olabilmekte. Mevsimsel adet gecikmesi denilen durumda tam olarak bunlardan dolayı oluşan bir gecikmedir.
Mevsimsel Olarak Adet Gecikir Mi ?
Evet bazen kadınların çoğunda mevsim geçişleri sırasında adet düzensizlikleri görülür.
Peki mevsimsel adet gecikmesi hangi aylarda olur ? Neden olur ?
Temelinde hormonal etkenler tetikleyicidir. Bu nedenle net bir tarih verilemez ancak mevsim geçişlerinde çoğu kadında mevsimsel adet gecikmesi yaşanması normaldir.
Mevsimsel Adet Gecikmesi Kaç Gün Sürer ?
Mevsim geçişleri döneminde adet döngüsü düzensizleşen kadınlarda adet gecikmesi 3 ile 10 gün arasında gecikme yaşatabilir.
Kaynak : https://iyiarastir.com/adet-gecikmesi-hakkinda-detaylar/ & Adet Gecikmesi
Yorumlar
Yorum Gönder